Moni's

29.7.06

Jurnal :: Filosofii de vara

In mod super-bizar, am observat ca am mai mult chef de blogat cand sunt ocupata cu alte chestii, mai ales de natura deadline-uri sau chestii care necesita munca intelectuala intensiva. De exemplu in perioada de examene. Acum e vara si vacanta si inca nu am inceput sa lucrez la vreun proiect de cercetare, asa ca nu mai simt nevoia sa scriu atat de des. Dar nu pot sa zic ca ma plictisesc. Desi campusul e in "mijlocul pustiului", si vara nu e cine stie ce activitate (intelectuala) prin jur.

Ma gandeam zilele trecute ce ciudata e perceptia oamenilor de aici despre distantze. Americanii sunt destul de obsedati de sa faca sport si miscare. Mai toti copii sunt in vreo echipa de fotbal/basket/baseball/etc. Majoritatea tinerilor petrec ore-n sir la sala, tragand de fiare. Piscina e in general invadata de chinezi (dupa cum am aflat la intalnirea fetelor(=chinezoaicelor) din departament, sunt computer-scientistele care, in restul timpului, citesc romane siropoase :) ). O mare parte a populatiei alearga in fiecare zi 5 mile (7 km si ceva). Mie imi place sa ma plimb. De mic copil (in liceu mai ales) ma plimbam f mult si imi placea la nebunie. Din campusul in care sunt, adica "mijlocul pustiei" pana la minunatul New Brunswick fac 40 de minute de mers pe jos, pe o pista de biciclete care merge paralel cu un fel de autostrada. Oamenii care aud ca merg pe jos intre campusuri sunt socatzi. Este aproape de neconceput sa mergi pe jos 2 mile. Presupun ca e din cauza ca perceptia despre sport este ca trebuie facut in mod organizat. Plimbatul poate ca nu e vazut ca sport si atunci cum sa te misti atat de mult nefacand sport?

Alta chestie super-tare. Aerul conditionat. Daca sunt mai mult de 18 grade in interiorul oricarei cladiri, probabil ca se declanseaza o alarma, pentru ca asta nu se intampla niciodata. In schimb, oamenii fac sport afara, la 40 de grade. Cand e caldura mai mare, in mijlocul zilei, vezi oameni alergand sau jucand chestii care implica efort fizic intens. Si cand te duci la sala (sa tragi de fiare sau whatever), e mai cald decat in lab/birou/locul unde trebuie sa stai linistit si sa lucrezi.

Oricum, de cand m-am inhaitat cu americanii, am inceput sa dau pe la sala si trebuie sa recunosc ca imi place foarte mult. Aparate ultimul racnet, TV-uri peste tot. Au biciclete cu tv, internet si radio. La fel si masina de alergat. Intr-una din zile am alergat si m-am uitat la un episod din "Gilmore girls". Eficient din toate punctele de vedere :) E adevarat ca prefer sa alerg afara, dar daca e cald si pot sa citesc blogs si mails in timp ce merg cu bicicleta, de ce nu? Un prof povestea despre triatlonul de sala: inotat in piscina, biciclat in sala (cu TV si internet!), alergat in sala. Mi s-a parut bizaaaar, avand in vedere ca imaginea mea despre triatlon era categoric intr-un cadru natural (unul din evenimentele alea pentru care sponsorii aleg locuri de desfasurare super-frumoase, oceanu ocean, muntzii muntzi).

A, inca o chestie care mi s-a parut bizara: sa faci sport in sala si sa fie la TV reclame la mancare (mai ales, reclamele amercane la mancare - chestii super-apetisante.. in orice alt context). Si faptul ca s-ar putea capta energie electrica de la aparatele de fitness care sunt folosite. Oare cat o sa treaca pana sa le vina ideea? :)

13 Comentarii:

At 11:59 p.m., Blogger RME a spus...

5 mile in fiecare zi?? :-) That's crazy! Eu nu reushesc sa ma tzin nici de 2.5 mile o data pe saptamana... :-( Plus ca 5 mile indoor inseamna ca trebuie sa numar pana la 50 numarul de ture which is huge! :P Offtopic: partea buna cu sala e ca acolo... sunt interzishi shlapii. Ceea ce ma face super happy. ;-)

In privintza energiei degajate: oare chiar se produce o cantitate semnificativa? Ash baga mana in foc ca majoritatea aparatelor de fittness au de fapt nevoie de priza ca sa beculeasca frumos ochiului (I'll check next time cand ma duc :D).

 
At 2:28 a.m., Anonymous Anonim a spus...

Foarte misto surprinse contrastele. Ilogic, nu?

Eram o data intr-o adunatura de oameni din departament, si toti luau cookies cu un servetel, insa mancau cartofi prajiti cu mana goala :D

 
At 3:55 a.m., Anonymous Anonim a spus...

Chestia aia cu alarma care se declanseaza cand temperatura depaseste 18 grade "in interiorul unei cladiri" e de-a dreptu' supertare! Unde ziceai ca se intampla asta?! Si...despre ce fel de grade este vorba : Fahrenheit, Celsius, ori, pur si simplu, grade de...separatie? Si inca o intrebare : in sala aia, in care tragi de whatever, suna alarma?!... ca, doar ai zis ca e mai cald acolo decat in "lab/birou/locul"...

 
At 6:33 a.m., Blogger Sorin a spus...

Imi place felul in care descrii ce e neobisnuit in America pentru un roman, adesea pentru orice european.
Ti-am parcurs blogul in engleza, in care ocolesti discret ce ti se pare ciudat in matricea comportamentala americana.
Ai incercat vreodata sa intrebi un american cu un IQ rezonabil, de ce i se pare anormal sa mergi doua mile pe jos ca sa ajungi la o destinatie si nu facand jogging, sau de ce e nevoie de 16 grade Celsius intr-o sala de curs, cand 25 de grade insemna racoare, fata de 35 afara?
E adevarat ca stiu un roman care pierzandu-si, in Boston, telefonul mobil cu numar romanesc, a cerut imediat blocarea aparatului, in situatia in care un american ar fi apelat numarul, cu o probabilitate mare ca persoana care l-a gasit, sa i-l restituie.
Din pacate, comportamentul nostru are, pentru un american, multe componente necivilizate.

 
At 7:51 a.m., Anonymous Anonim a spus...

Razvan, I know!! Eu am alergat de cateva ori 5 mile (afara) si _e_ mult. Plus ca in general toate aparatele sunt setate sa fie folosite juma de ora. Cred ca trebuie sa alergi super-repede sa termini 5 mile in timpul ala.

Stefan, LOL la faza cu cartofii prajiti. A, mai e una: isi cer scuze atunci cand stai de vorba cu ei si le suna telefonul si trebuie sa vorbeasca, in schimb merg pe banci si deschid pungi de biscuitzi in timpul orelor :D

Sorin, intentia mea principala nu e sa-i barfesc :), dar cred ca isi dau seama de multe din chestiile astea. In plus, au un foarte ciudat complex vis-a-vis de europeni si cred ca nu le face placere sa auda despre diferente. Dar nu-mi dau seama de ce prefera sa doarma cu patura vara..
Si e adevarat ca si noi suntem niste ciudati pentru ei cateodata dar e normal, ca doar am crescut in culturi diferite.

 
At 11:58 a.m., Blogger RME a spus...

Moni, cat tzi-a luat alergatul celor 5 mile? :-)

La mine, 1.5 mile alergate repede dureaza cam... 12 minute iar 2.7 alergate mai incetishor dureaza cam 27 de minute. :-( Me sucks da' sunt curios cat de tare. :P

 
At 6:07 p.m., Anonymous Anonim a spus...

Daca vrei sa prezinti realitati care sa-i socheze pe romani, respectiv europeni, intreaba-i pe americani pana la ce varsta poarta scutece.

 
At 6:21 p.m., Anonymous Anonim a spus...

Razvan, cred ca mi-a luat 40 de min. In general, cand am chef de alergat mult, alerg incet ca deh :) De fapt, cred ca mereu imi propun sa alerg mult, asa ca mai mereu alerg ca o baba. Chestia cu sala e buna ca te motiveaza sa vezi cat efort, watzi, mile, etc etc faci pe masura ce alergi. Si cred ca efortul e mult mai mic, sau cel putin asa mi se pare mie

 
At 3:45 a.m., Blogger RME a spus...

50 minutes? Ai respectele mele! That's fast for me! :-)

Pentru anonymous: or purta ei scutece pana mai la vale dar PhD students americani de prin zona sunt semnificativ mai tineri ca mine, so... it doesn't matter. :P

 
At 10:48 p.m., Blogger Ionuka a spus...

haha... ce-mi plac gilmore girls!

ma bucur ca ne-am intalnit, Monica! sa nu uiti sa imi trimiti linkuri...

 
At 5:10 p.m., Blogger Monica a spus...

Gilmore Girls alergand..super tare...si eu care ma indop( cu fructe, ce e drept) cand le vad...

dar cum e, de fapt, intri la sala si la ghiseu mai cer si dvd sau multe altele pentru ocupatii "colaterale" sportului?

 
At 12:42 p.m., Blogger Andreea a spus...

Ma bucur ca am dat de blogul tau. Am fost si eu la Rutgers din 96 pina in 2000 asa ca pagina ta imi aduce aminte de vremurile de demult :) O sa mai trec pe aici.

 
At 4:10 a.m., Anonymous Anonim a spus...

Online drugstore
Buy Allergies Online
Buy Allegra Online
Buy Atarax Online
Buy Clarinex Online
Buy Claritin Online
Buy Zyrtec Online
Buy Anti Depressants Online
Buy Effexor Xr Online
Buy Lexapro Online
Buy Pamelor Online
Buy Paxil Online
Buy Zyprexa Online
Buy Anti-convulsants Online
Buy Depakote Online
Buy Neurontin Online
Buy Anti-viral Online
Buy Tamiflu Online
Buy Antibiotics Online
Buy Amoxil Online
Buy Cipro Online
Buy Zithromax Online
Buy Arthritis Online
Buy Arava Online
Buy Asthma Online
Buy Singulair Online
Buy Blood Pressure Online
Buy Adalat Online
Buy Altace Online
Buy Avapro Online
Buy Cardura Online
Buy Coreg Online
Buy Coumadin Online
Buy Cozaar Online
Buy Isoptin Online
Buy Lopressor Online
Buy Norvasc Online
Buy Plavix Online
Buy Tenormin Online
Buy Cancer Online
Buy Nolvadex Online
Buy Cholesterol Online
Buy Crestor Online
Buy Lipitor Online
Buy Mevacor Online
Buy Pravachol Online
Buy Zocor Online
Buy Diabetes Online
Buy Actos Online
Buy Amaryl Online
Buy Avandia Online
Buy Glucophage Online
Buy Glucotrol Xl Online
Buy Diuretics Online
Buy Lasix Online
Buy Gastrointestinal Online
Buy Protonix Online
Buy Zantac Online
Buy Heartburn Online
Buy Aciphex Online
Buy Nexium Online
Buy Prevacid Online
Buy Prilosec Online
Buy Herbal Online
Buy Breast Success Online
Buy Enhance 9 Online
Buy Euphoria Perfume Online
Buy Female Rx Oil Online
Buy Female Rx Plus Online
Buy Hoodia Gordonii Online
Buy Hoodia Patch Online
Buy Human Growth Agent Online
Buy Joint Formula Online
Buy Liquid Rx Plus Online
Buy Multi Vitamin Online
Buy Premium Diet Patch Online
Buy Super Greens Online
Buy Virility Patch Rx Online
Buy Virility Pills Online
Buy Vprx Oil Online
Buy Yerba Diet Online
Buy Hypertension Online
Buy Diovan Online
Buy Lotensin Online
Buy Men's Health Online
Buy Caverta Online
Buy Cialis Online
Buy Cialis Soft Tabs Online
Buy Ed Trial Pack Online
Buy Euphoria Cologne Online
Buy Flomax Online
Buy Kamagra Online
Buy Kamagra Oral Jelly Online
Buy Levitra Online
Buy Propecia Online
Buy Silagra Online
Buy Tadalis Sx Online
Buy Viagra Online
Buy Viagra Soft Tabs Online
Buy Muscle Relaxant Online
Buy Lioresal Online
Buy Soma Online
Buy Pain Relief Online
Buy Celebrex Online
Buy Deltasone Online
Buy Ultram Online
Buy Skin Care Online
Buy Lamisil Oral Online
Buy Stop Smoking Online
Buy Zero Nicotine Patch Online
Buy Zyban Online
Buy Thyroid Online
Buy Synthroid Online
Buy Weight Loss Online
Buy Florinef Online Online
Buy Women's Health Online
Buy Clomid Online
Buy Diflucan Online
Buy Evista Online
Buy Fosamax Online
Buy Premarin Online

 

Trimiteți un comentariu

<< Home